ΟΓΚΟΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

Το στομάχι είναι το πρώτο τμήμα του γαστρικού σωλήνα μέσα στην κοιλιακή χωρά. Υπάρχουν πέντε επίπεδα ιστού στο στομάχι. Οι περισσότεροι καρκίνοι αρχίζουν στο εσωτερικό στρώμα, που ονομάζεται βλεννογόνος. Αυτά ονομάζονται αδενοκαρκινώματα. Άλλες μορφές είναι λιγότερο συχνές. Το λέμφωμα, ένας καρκίνος του ανοσοποιητικού συστήματος, βρίσκεται μερικές φορές στο τοίχωμα του στομάχου. Όγκοι μαλακών μορίων εμφανίζονται στο μυϊκό στρώμα του τοιχώματος του στομάχου. Ένας άλλος, σπάνιος τύπος, τα  καρκινοειδή είναι οι όγκοι των κυττάρων που παράγουν ορμόνες στο στομάχι.

Χρειάζονται πολλά χρόνια για να αναπτυχθεί ο καρκίνος του στομάχου. Δεν εντοπίζεται συνήθως νωρίς επειδή έχει λίγα ειδικά συμπτώματα. Όταν συμβούν συμπτώματα, μπορεί να είναι ασαφή και να μοιάζουν με εκείνα άλλων νοσημάτων. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν δυσπεψία, καούρα, ναυτία και εμετό, ειδικά μετά το φαγητό. Μπορεί να εμφανιστεί φούσκωμα μετά τα γεύματα. Μερικοί άνθρωποι έχουν μια αίσθηση πως η τροφή έχει κολλήσει στο στήθος. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια ή δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, χρόνια παλινδρόμηση και ανεξήγητη κόπωση. Τα συμπτώματα του προχωρημένου καρκίνου του στομάχου μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό αίμα, αίμα στα κόπρανα, ανεξήγητη απώλεια βάρους, αναιμία, αδυναμία και κόπωση.

Ενδοσκόπηση

Η ενδοσκόπηση, μας επιτρέπει να δουν την επένδυση του στομάχου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ένας γαστρεντερολόγος εισάγει ένα ενδοσκόπιο – ένα λεπτό, φωτισμένο σωλήνα με μια μικρή κάμερα στο τέλος στο στόμα, στον οισοφάγο και στο στομάχι, καθώς και στο πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου. Η διαδικασία γίνεται με ηπία αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να γίνει βιοψία. Αυτό περιλαμβάνει την εισαγωγή μικρών χειρουργικών εργαλείων μέσω του ενδοσκοπίου για να αφαιρεθούν τα δείγματα ιστών ώστε να ελεγχθούν τα σημάδια του καρκίνου.

Ενδοσκοπικό υπέρηχο

Εάν μια βιοψία υποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει καρκίνο του στομάχου, ο γαστρεντερολόγος θα εκτελέσει ένα ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα για να καθορισθεί πόσο μεγάλος είναι ο όγκος, πόσο βαθιά έχει αναπτυχθεί στον τοίχο της επένδυσης του στομάχου και εάν έχει εξαπλωθεί στους κοντινούς λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες είναι αδένες του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται σε όλο το σώμα που παγιδεύουν βακτηρίδια και ιούς. Ο καρκίνος εξαπλώνεται συχνά στους λεμφαδένες πρώτα.  Εάν ο υπερηχογράφος αποκαλύψει ότι οι λεμφαδένες είναι μεγεθυμένοι, ο γιατρός μπορεί να τοποθετήσει μια μικρή βελόνα μέσω του ενδοσκοπίου και να αφαιρέσει ένα δείγμα ιστού για να ελέγξει για σημάδια καρκίνου.

Αξονική τομογραφία

Η αξονική τομογραφία μπορεί να αποκαλύψει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε οποιοδήποτε από τα κοιλιακά όργανα, όπως το συκώτι. Οι πληροφορίες από μια αξονική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν να καθοριστεί εάν η χειρουργική επέμβαση είναι η πρώτη θεραπευτική επιλογή.

Γαστρεκτομή

Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του στομάχου (γαστρεκτομή) είναι η πιο κοινή θεραπεία για τον καρκίνο του στομάχου. Όταν απαιτείται χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του στομάχου, ο στόχος είναι να αφαιρεθεί ολόκληρος ο όγκος καθώς και ένα καλό περιθώριο υγιούς ιστού στομάχου γύρω από τον όγκο. Αφαιρούνται επίσης όλοι οι λεμφαδένες γύρω από αυτό το τμήμα του στομάχου, για να βεβαιωθούμε ότι ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί. Οι περισσότεροι καρκίνοι του στομάχου εξαπλώνονται πρώτα στους λεμφαδένες και στη συνέχεια σε άλλα όργανα. Η αφαίρεση λοιπόν των λεμφαδένων (λεμφαδενεκτομή)  είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας του καρκίνου.

Μερική γαστρεκτομή

Σε μερική γαστρεκτομή, αφαιρείται το τμήμα του στομάχου που βρίσκεται ο όγκος. Μερικές φορές απομακρύνονται επίσης ένα τμήμα του οισοφάγου ή το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου, το οποίο ονομάζεται δωδεκαδάκτυλο. Το υπόλοιπο τμήμα του στομάχου στη συνέχεια επανασυνδέεται στον οισοφάγο ή στο λεπτό έντερο. Αφαιρείται επίσης τμήμα του επιπλουν,  ένα στρώμα λιπώδους ιστού που καλύπτει το στομάχι και το έντερο – μαζί με τους γειτονικούς λεμφαδένες για να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.

Μερική γαστρεκτομή συνιστάται συχνά εάν ο καρκίνος βρίσκεται μόνο στο κάτω μέρος του στομάχου, αν και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση των καρκίνων στο άνω μέρος του στομάχου.

Ολική γαστρεκτομή

Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε όλο το στομάχι – ή αν βρίσκεται στο άνω μέρος του στομάχου, κοντά στον οισοφάγο – γίνεται ολική γαστρεκτομή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αφαιρείται ολόκληρο το στομάχι, οι κοντινοί λεμφαδένες και το επίπλουν. Μπορεί επίσης να αφαιρεθεί ο σπλήνας ή τμήμα του οισοφάγου, του λεπτού εντέρου, του παγκρέατος ή άλλων κοντινών οργάνων.

Χειρουργικές προσεγγίσεις

Λαπαροσκοπική

Οι περισσότεροι όγκοι στο στομάχι μπορούν να απομακρυνθούν με ασφάλεια με ελάχιστα επεμβατικές προσεγγίσεις, οι οποίες δεν απαιτούν την μεγάλη κοιλιακή τομή ανοιχτών επεμβάσεων, και προσφέρουν ταχύτερη και ευκολότερη ανάρρωση. Η λαπαροσκοπική χειρουργική περιλαμβάνει 3 με 4 μικρές (5-12mm) τομές στην κοιλιακή χώρα. Μέσω μιας τομής ο καθηγητής τοποθετεί ένα λαπαροσκόπιο, ένα φωτισμένο σωλήνα με μια μικροσκοπική κάμερα που δημιουργεί δισδιάστατες εικόνες των κοιλιακών οργάνων. Στη συνέχεια τοποθετούνται μικρά χειρουργικά εργαλεία στις υπόλοιπες τομές για να εκτελεσθεί η επέμβαση. Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει το χρόνο αποκατάστασης για αρκετές ημέρες, σε σύγκριση με αρκετές εβδομάδες για ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Σε πολλές περιπτώσεις, η λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερες τομές, λιγότερη δυσφορία και ταχύτερη ανάκαμψη.

Ανοικτή χειρουργική

Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνιστάται για μεγάλους όγκους ή για εκείνους που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία. Η νοσηλεία μετά από ανοιχτή επέμβαση είναι 4 με 7 ημέρες. Η πλήρη ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να διαρκέσει έως 2 μήνες.

Επιστροφή στις Χειρουργικές Θεραπείες