ΣΑΡΚΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΓΚΟΙ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ

Οι όγκοι μαλακών μορίων και τα σαρκώματα είναι μια ομάδα καρκινικών όγκων που αναπτύσσονται στους μύες, τους τένοντες, τους συνδετικούς ιστούς, το λίπος, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα ή τους αρθρικούς ιστούς του σώματος. Τα σαρκώματα είναι ασυνήθιστοι καρκίνοι που συχνά απαιτούν πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική προσέγγιση εξαρτάται συχνά από τη θέση του όγκου.

Χειρουργική επέμβαση

Η  χειρουργική επέμβαση για το σάρκωμα των μαλακών μορίων περιλαμβάνει την αφαίρεση του όγκου, μαζί με κάποιους υγιείς ιστούς που τον περιβάλλουν, για να διασφαλιστεί ότι ο καρκίνος έχει απομακρυνθεί πλήρως. Για ορισμένους τύπους σαρκωμάτων μαλακών ιστών, η χειρουργική αφαίρεση του όγκου με ένα σαφές περιθώριο υγιούς ιστού μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία που χρειάζεστε.  Εάν ένας μεγάλος όγκος είναι κοντά σε ζωτικά όργανα, η πλήρης αφαίρεση μπορεί να μην είναι δυνατή. Ως αποτέλεσμα,  χρησιμοποιείται η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να συρρικνωθεί ο όγκος και μετά από χειρουργική επέμβαση για να βοηθήσει στην καταστροφή των εναπομενόντων καρκινικών κυττάρων. Παράγοντες όπως ο τύπος του όγκου, το μέγεθός του και τα χαρακτηριστικά του κάτω από το μικροσκόπιο μετά τη βιοψία, βοηθούν να καθορίσουν το σχέδιο θεραπείας πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Σαρκώματα Οπισθοπεριτοναϊκού χώρου

Τα σαρκώματα αυτά μπορεί να αναπτυχθούν στον μαλακό ιστό του οπισθοπεριτοναϊκού χώρου, μια περιοχή βαθιά μέσα στην κοιλιακή χώρα. Επειδή αυτά δεν προκαλούν συμπτώματα, συχνά παραμένουν ανιχνευμένα μέχρι να είναι σχετικά μεγάλα. Τα περισσότερα οπισθοπεριτοναϊκά σαρκώματα είναι λιποσαρκώματα και λειομυοσαρκώματα.

Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν άλλα όργανα, όπως το πάγκρεας, μέρος του στομάχου, του σπλήνα ή ένα μέρος των εντέρων, εάν έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος. Τις περισσότερες φορές, τα οπισθοπεριτοναϊκά σαρκώματα αναπτύσσονται κοντά στο νεφρό, καθιστώντας την αφαίρεση ενός νεφρού απαραίτητη για να διασφαλίσουμε πως ο όγκος δεν θα επιστρέψει. Η αφαίρεση ενός νεφρού είναι συνήθως ασφαλής και ο υπολοιπόμενος νεφρός αναλαμβάνει τη δουλειά και των δυο.

Σαρκώματα της Πυελικής κοιλότητας

Σαρκώματα μαλακών ιστών μπορεί επίσης να αναπτυχθούν στην περιοχή της πυέλου. Αυτοί οι όγκοι τείνουν να είναι μεγάλοι από τη στιγμή που ανιχνεύονται.

Σαρκώματα του Πεπτικού συστήματος

Τα σαρκώματα του Πεπτικού συστήματος μπορούν να αναπτυχθούν στον γαστρεντερικό σωλήνα, την ομάδα των οργάνων που εμπλέκονται στην πέψη των τροφών. Τα περισσότερα από αυτά τα σαρκώματα εμφανίζονται στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις αφαιρείται  ο όγκος και το περιβάλλον τμήμα του στομάχου ή του εντέρου. Μερικές φορές, στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν να συμβάλουν στη συρρίκνωση αυτών των όγκων πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Σε γενικές γραμμές, η παραμονή σας στο νοσοκομείο και η αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση για το σάρκωμα μαλακών μορίων εξαρτάται από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης και τη γενική σας υγεία.

Επιστροφή στις Χειρουργικές Θεραπείες