ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ

Παθήσεις χοληφόρων

Η χολή είναι ένα υγρό που παρασκευάζεται στο ήπαρ σε ποσότητα περίπου 500cc με 1 λίτρο την ημέρα. Η χολη έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην πέψη της τροφής, ιδιαίτερα των λιπών που καταναλώνουμε. Η χολή μεταφέρεται αργά μέσα από το ήπαρ σε ένα δίκτυο πόρων, που ονομάζονται χοληφόρα αγγεία. Αυτά σταδιακά ενώνονται και εν τέλει σχηματίζουν το κοινό χοληφόρο πόρο, ο οποίος  καταλήγει στην ανατομική συνέχεια του στομάχου, το δωδεκαδάκτυλο, οπού και εκκρίνεται το σύνολο της χολής για να αναμειχθεί με τη τροφή. Μεταξύ των γευμάτων, η χολή αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, ένα μικρό σάκο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το ήπαρ, και ενώνεται με το κοινό χοληφόρο πόρο.

Πέτρες στη χολή (χολόλιθοι):

Πολύ συχνά μέσα στην χοληδόχο κύστη σχηματίζονται πέτρες (λίθοι ή χολόλιθοι). Οι χολόλιθοι σχηματίζονται όταν η χοληστερόλη και άλλες χημικές ουσίες που εκκρίνει το ήπαρ σχηματίζουν ίζημα. Εάν η χοληδόχος κύστη δεν αδειάζει πλήρως και συχνά, είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν λίθοι. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή που προσπαθούν να χάσουν βάρος γρήγορα είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν χολόλιθους. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως οι χολόλιθοι είναι πιο συχνοί στις γυναίκες, ιδιαίτερα κατά την αναπαραγωγική ηλικία.

Συμπτώματα:

Οι χολόλιθοι μπορεί να είναι όσο ένας κόκκος άμμου αλλά μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος και τα 5 ή 6 εκατοστά, όσο μια μπάλα του γκολφ! Οι περισσότεροι χολόλιθοι ιδιαίτερα οι μικρότεροι του ενός εκατοστού όμως δεν προκαλούν προβλήματα. Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν χολόλιθους δεν έχουν συμπτώματα. Ενίοτε, και συνήθως μετά από ένα βαρύ, λιπαρό γεύμα, κάποιοι ασθενείς μπορεί να έχουν πόνο στο κέντρο ή στο δεξιό μέρος της κοιλίας. Ο πόνος αυτός μπορεί να εξαπλωθεί στο δεξί πάνω μέρος της πλάτης ή και της ωμοπλάτης. Αρχικά, ο πόνος είναι ήπιος άλλες φορές είναι πιο δυνατός. Ο πόνος μπορεί να είναι σταθερός, ή μπορεί να αυξομειώνεται, ιδιαίτερα μετά το φαγητό.

Πότε χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο;

Αν ο ασθενής εμφανίσει πυρετό και έντονη αδυναμία (χολοκυστίτιδα), η κατάσταση είναι πιο σοβαρή και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο. Επίσης, άν ο ασθενής εμφανίζει αλλαγή του χρώματος δέρματος προς το κίτρινο (αποφρακτικός ίκτερος) τότε πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Τέλος, οι χολόλιθοι μπορούν να επηρεάσουν και το πάγκρεας, εμφανίζοντας παγκρεατίτιδα, κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί στο νοσοκομείο.

Πώς διαγιγνώσκονται οι χολόλιθοι;

Αν η ασθενής εμφανίσει τα τυπικά συμπτώματα (….), συνήθως απευθύνεται σε ένα γιατρό, και ένα υπερηχογράφημα κοιλίας (μια απλή εξέταση υπέρηχου κοιλίας), θα διαγνώσει το πρόβλημα. Το υπερηχογράφημα κοιλίας δεν πονάει, είναι απολύτως ασφαλές γιατί δεν έχει ακτινοβολία και συνηθώς ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά. Μαζί με αυτό, τυπικά διενεργούνται απλές αιματολογικές εξετάσεις.

Αντιμετώπιση χολόλιθων:

Εάν δεν έχετε συμπτώματα, πιθανώς δεν χρειάζεστε θεραπεία, ακόμη και αν φανούν χολόλιθοι κατά το υπερηχογράφημα. Αν όμως υπάρχουν συμπτώματα, όπως πόνος, ή συνεχής ναυτία καλό είναι να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη. Σημειώνεται πως γίνεται αφαίρεση ολόκληρης της χοληδόχου κύστης, και όχι μεμονωμένα των χολόλιθων, καθώς αυτό διασφαλίζει πως δε θα ξαναδημιουργηθούν.

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) γίνεται σχεδόν πάντα με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (λαπαροσκοπικα), σε ένα χειρουργείο ρουτίνας. Συνήθως η επέμβαση διαρκεί μια ώρα,και η ανάρρωση είναι ταχύτατη.

Μετά το χειρουργείο:

Εκατομμύρια άνθρωποι στο κόσμο έχουν αφαιρέσει τις χοληδόχους κύστες τους. Το σώμα σας μετά από αυτή την επέμβαση θα λειτουργεί καλά χωρίς τη χοληδόχο κύστη. Η χολή θα ρέει κατευθείαν από το ήπαρ στο έντερο. Μπορεί να υπάρχουν μικρές αλλαγές στον τρόπο πέψης των τροφίμων, αλλά το πιο πιθανό είναι πως δεν θα τις παρατηρήσετε.

Aφαίρεση χοληδόχου κύστης με μεγάλο χολόλιθο. Η ασθενής, ετών 38, είχε ήπια συμπτώματα πόνου στη δεξιά άνω περιοχή της κοιλιάς. Το υπερηχογράφημα κοιλίας ανέδειξε ενα μεγάλο χολόλιθο. Χειρουργήθηκε λαπαροσκοπικά και δόθηκε εξιτήριο την επόμενη μέρα. Μια εβδομάδα μετά είχε αναρρώσει πλήρως.

Επιστροφή στις Χειρουργικές Θεραπείες