07.05.2019
Δελτίο Τύπου

ΥΓΕΙΑ: Με επιτυχία η 1η επέμβαση πλήρως λαπαροσκοπικής δεξιάς ηπατεκτομής στην Ελλάδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ΥΓΕΙΑ η πρώτη επέμβαση πλήρως λαπαροσκοπικής δεξιάς ηπατεκτομής στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ασθενής 55 ετών διεγνώσθη με μία μάζα στο δεξιό λοβό του ήπατος και υπεβλήθη σε πλήρως λαπαροσκοπική δεξιά ηπατεκτομή. Η  μετεγχειρητική του πορεία ήταν πολύ καλή και ο ασθενής πήρε εξιτήριο την δεύτερη (2η) μετεγχειρητική ημέρα.

Η επέμβαση διενεργήθηκε από την ομάδα της A  Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ υπό τον καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστήμιου NYU Ιωάννη Χατζάρα, δημιουργώντας νέα δεδομένα στη θεραπεία ασθενών με όγκους ήπατος.

Ο Αναπλ. Διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ Ιωάννης Χατζάρας σχολίασε: «Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική έχει μετεξελίξει τα τελευταία χρόνια την αποτελεσματικότητα της Χειρουργικής Ογκολογίας. Εγχειρήσεις παχέος εντέρου και στομάχου, ολοκληρώνονται επιτυχώς με πολύ μικρές τομές, συχνά 3-4 εκατοστών. Μέχρι πρόσφατα, η ηπατική χειρουργική δεν πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα λαπαροσκοπικώς, λόγω της πολυπλοκότητας της. Πλέον όμως, με τεχνικές που έχουν δοκιμασθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Johns Hopkins, και στο NYU Langone Medical Center της Νέας Υόρκης, μπορούμε στο ΥΓΕΙΑ να προσφέρουμε το ίδιο εύρος ηπατικής χειρουργικής λαπαροσκοπικά και στους Έλληνες ασθενείς. Τα πλεονεκτήματα των εν λόγω τεχνικών, μεταξύ άλλων, είναι η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου,  και η πολύ πιο γρήγορη επιστροφή στο σπίτι, συχνά σε 1-2 ημέρες. Το πιο σημαντικό όμως είναι η πολύ γρήγορη έναρξη της επικουρικής χημειοθεραπείας, όταν αυτή απαιτείται.»

H λαπαροσκοπική χειρουργική προσφέρει εξαιρετική ακρίβεια και δυνατότητα λεπτών χειρισμών ακόμα και σε ιδιαίτερα απαιτητικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως είναι η ηπατική χειρουργική. Τα αποτελέσματα της βιοψίας δείχνουν ένα ογκολογικό αποτέλεσμα ισάξιο με αυτό του ανοιχτού χειρουργείου, με ταχύτερη όμως επάνοδο στην καθημερινότητα, μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο και λιγότερο stress, καθιστώντας αυτήν την τεχνική, ιδανική για τους περισσοτέρους ασθενείς.